Snoeien & boomonderhoud
Een boom in een (oer)bos kan vrijuit groeien zonder ingrijpen van mensen. In de stedelijke omgeving heeft een boom extra begeleiding nodig om optimaal te kunnen functioneren en te zorgen dat hij kan leven in harmonie met de mens die vele wensen en eisen heeft.
Veiligheid voorop
Veruit het grootste onderdeel van boomonderhoud bestaat uit snoeiwerkzaamheden. Denk aan het verwijderen van dood en gebroken hout wat naar beneden kan vallen, het vrijzagen van obstakels als lantaarnpalen en bovenleidingen en het opkronen zodat we er met vele voertuigen makkelijk onderdoor kunnen rijden.
Het op de juiste manier snoeien van bomen is een vak apart. Een team goed opgeleide specialisten staat klaar voor uw klus. Als de situatie dat toelaat, zullen we een hoogwerker inzetten. Bij moeilijk bereikbare plaatsen wordt gewerkt volgens de methode 'klimmend snoeien'. Het klimmen is specialistisch en gevaarlijk werk en wordt uitgevoerd door gecertificeerde ETW-ers (European Tree Workers). Middels gordels, lijnen en bolders brengen zij zichzelf boven en brengen het hout gecontroleerd naar beneden. Veiligheid staat op de eerste plaats bij het uitvoeren van de werkzaamheden.
Recycling en hergebruik, dat heeft de voorkeur
Na het snoeien wordt het vrijgekomen hout versnipperd en desgewenst weer in uw tuin hergebruikt. Grotere hoeveelheden snippers worden aan elektriciteitscentrales geleverd. Een verantwoorde bijdrage aan een schoon milieu.
Kans op uitbreken verkleinen
Daar waar we bomen tegenkomen met overbelaste kronen of gevaarlijke plakoksels en die we niet kunnen verwijderen door snoeien, brengen we ankers - zgn ‘kroonverankeringen’ - aan. Er wordt een kabel gespannen tussen twee stammen. Daarmee wordt bij harde wind de beweging van de takken beperkt en zo de kans op afbreken verminderd. Dit verhoogt de veiligheid van alles wat onder de boom door loopt en rijdt.
Groeiplaatsverbetering
Groeiplaatsverbetering wordt bij voorkeur uitgevoerd vóórdat een boom geplant wordt. Maar ook bij bestaande bomen is het prima om de groeiplaats te optimaliseren. Tijdens de uitvoering van groeiplaatsverbetering brengen we extra voedingsstoffen op of in de grond en proberen zo de conditie en vitaliteit van de boom te verbeteren.
Projecten
Snoeiwerk monumentale lindes
MaaslandIn opdracht van het kerkbestuur en gemeente Midden-Delfland, hebben we 29 monumentale lindes gesnoeid. Echte oude veteranen die midden in centrum van Maasland staan. De bomen vormen een ring rondom de oude kerk en maken hierdoor een belangrijk deel uit van het beschermde dorpsgezicht. Waarschijnlijk zijn de bomen al honderden jaren oud en daarom zijn ze met extra veel zorg en liefde behandeld.
Natuurontwikkeling
Kraaiennest, De LierIn 2020 hebben we bij de zuidplas in het Kraaiennest ca. 70 essen weggehaald om niet minder, maar juist meer vogels naar het gebied toe te laten trekken. Door het verwijderen van de bomen ontstaat er een open verbinding tussen de zuidplas en de naastgelegen polder waar de weidevogels broeden. Na het verwijderen van de bomen zijn er ruim 300 bomen terug geplant, waaronder jonge fruitbomen. In de zuidplas is een eilandje gemaakt waar de vogels veilig kunnen uitrusten en aansterken na de vogeltrek. Het idee om een ‘gruttoparadijs’ te creëren is goed tot uiting gekomen. Het gebied is inmiddels flink in trek bij de vogels.
Onderhoud en veiligheidssnoei
Broekpolder, VlaardingenLangs de mountainbike route in de Broekpolder was groot onderhoud en veiligheidssnoei hard nodig. Dat was zo af en toe best even passen en meten op de smalle en glooiende single tracks. Door de inzet van het juiste materieel is het toch gelukt. Ook voor het onderdeel verkeer en veiligheid was extra aandacht. Het vrijgekomen hout bleef achter in het bos en is terug gegeven aan de natuur. Dat is goed voor de ecologie. De nog levende twijgen waren een lekker kostje voor de wilde runderen en die vonden het erg interessant dat we er waren.