Bosbeheer
We voeren regelmatig werkzaamheden uit in bos- en natuurgebieden. In deze gebieden staan veel bomen en daarom heeft het grootste deel van het werk daar ook mee te maken. We kijken daarbij vooral naar veiligheid op plekken waar veel mensen komen en houden het bos vitaal. Daar waar ingrijpen niet nodig is, laten we de natuur het liefst zijn gang gaan.
Natuurontwikkeling
Regelmatig participeren we in projecten waarbij natuurontwikkeling het onderwerp is. Vaak wordt een bestaand stukje bos dan gewijzigd naar een nieuw type natuur. Biodiversiteit en/of klimaatadaptatie zijn vaak de aanleiding voor deze werkzaamheden.
Ondanks dat in het bos dus veel over bomen gaat omvatten de werkzaamheden vaak meer dan alleen boomverzorging. Denk bijvoorbeeld ook aan houtoogst, het vrijhouden van schouwstroken, het openhouden en uitmaaien van watergangen en het maaien van ruigtes. Maar ook aan het begaanbaar houden van de paden en het beheer van kunstwerken als bankjes, borden, wegwijzers, hekken en bruggen. Vergeet ook niet het aanleggen en inplanten van nieuwe bosvakken en -percelen.
Ook al zou je dat niet snel denken; in het bos is vaak meer te doen dan het werken aan bomen alleen!
Projecten
Onderhoud en veiligheidssnoei
Broekpolder, VlaardingenLangs de mountainbike route in de Broekpolder was groot onderhoud en veiligheidssnoei hard nodig. Dat was zo af en toe best even passen en meten op de smalle en glooiende single tracks. Door de inzet van het juiste materieel is het toch gelukt. Ook voor het onderdeel verkeer en veiligheid was extra aandacht. Het vrijgekomen hout bleef achter in het bos en is terug gegeven aan de natuur. Dat is goed voor de ecologie. De nog levende twijgen waren een lekker kostje voor de wilde runderen en die vonden het erg interessant dat we er waren.
Veiligheidssnoei
Bieslandse bos, DelftBij dit project was de opdracht om achterstallig snoeiwerk aan bomen langs de voet- fiets- en ruiterpaden uit te voeren. Zo halen we bijvoorbeeld het dode hout weg en zorgen we dat voertuigen, die nodig zijn voor het beheer van het gebied, er makkelijk onderdoor passen.
Ontwikkeling NEZ
Den Haag, witte vlekIn natuurgebied de witte vlek zijn er bomen en struweel verwijderd om plek te maken voor de aanleg van een natte ecologische zone (NEZ). Dit maakt onderdeel uit van een netwerk van waternatuur dat bijdraagt aan een betere waterkwaliteit en biodiversiteit. Er is een stukje bos verdwenen, waar water en plas- drasgebied voor terug is gekomen. Na afronding van het project zie je weinig meer terug van de ravage die het tijdens de uitvoering was.