Bosbeheer

Diensten

We voeren regelmatig werkzaamheden uit in bos- en natuurgebieden. In deze gebieden staan veel bomen en daarom heeft het grootste deel van het werk daar ook mee te maken. We kijken daarbij vooral naar veiligheid op plekken waar veel mensen komen en houden het bos vitaal. Daar waar ingrijpen niet nodig is, laten we de natuur het liefst zijn gang gaan.

Bosbeheer

Natuurontwikkeling 

Regelmatig participeren we in projecten waarbij natuurontwikkeling het onderwerp is. Vaak wordt een bestaand stukje bos dan gewijzigd naar een nieuw type natuur. Biodiversiteit en/of klimaatadaptatie zijn vaak de aanleiding voor deze werkzaamheden.

Ondanks dat in het bos dus veel over bomen gaat omvatten de werkzaamheden vaak meer dan alleen boomverzorging. Denk bijvoorbeeld ook aan houtoogst, het vrijhouden van schouwstroken, het openhouden en uitmaaien van watergangen en het maaien van ruigtes. Maar ook aan het begaanbaar houden van de paden en het beheer van kunstwerken als bankjes, borden, wegwijzers, hekken en bruggen. Vergeet ook niet het aanleggen en inplanten van nieuwe bosvakken en -percelen.

Ook al zou je dat niet snel denken; in het bos is vaak meer te doen dan het werken aan bomen alleen!

contact

Projecten

Aanplanten bos

Vlaardingen, Krabbenplas

Om de klimaatdoelen te halen moet er o.a. veel geinvesteerd worden in nieuwe en extra natuur. Staatsbosbeheer in één van onze klanten waar we regelmatig plantwerk voor uitvoeren. Door veel de mechaniseren, kan er snel en efficient gewerkt worden.

Bekijk project

Herstel stormschade

Leersum & Amerongen

Op 18 juni 2021 werden door een valwind binnen enkele minuten en met ongekend brute kracht vele bomen – van soms honderden jaren oud – afgeknapt en naar de grond gewerkt. Een half jaar later volgden er kort op elkaar nog 3 zware stormen. De bomen die de valwind hadden overleefd stonden vol in de wind en kregen nu nog meer te voorduren. Wat overbleef was een grote ravage. In samenwerking met Staatsbeheer hebben we een actieplan gemaakt en zijn we begonnen met het veilig stellen van de plekken waar veel recreanten komen. Het herstellen van alle stormschade kan nog wel een paar jaar duren en om het bos in de oude staat terug te krijgen is misschien nog wel 200 jaar nodig.

Bekijk project

Natuurontwikkeling

Abtswoudsebos

Bij dit project voor natuurontwikkeling zijn hoge bomen verwijderd om roofvogels te weren en zo bescherming te bieden aan de weidevogels en de groei van nieuw bos te stimuleren. Al het vrijgekomen takhout is achter gebleven in het gebied en verwerkt in rillen. Hierin kunnen diverse dieren schuilplaatsen vinden. Een aantal bomen heeft een aantal oude spechtengaten. Deze bomen zijn blijven staan, zodat vleermuizen hier een plek kunnen vinden. Ook is er een aantal bomen met kluit en al om gegaan. In de kluiten kunnen diverse planten dieren waaronder de ijsvogel huisvesten.

Bekijk project